Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.

Mak parzymy, mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem i bakaliami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z trzech białek, na końcu olejek migdałowy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Ciasto smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasno w roladę i kładziemy na papier do pieczenia. Owijamy papier wokół makowca, pozostawiając trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie (obwód papieru powinien byc około 2 cm większy od obwodu ciasta). Spinamy papier spinaczem. Papier zawijamy w taki sposób, aby spięcie było na spodzie makowca. Układamy ciasta na blasze i wstawiamy do piekarnika (170°C) na 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto powinno chwilę ostygnąć. Ściągamy papier i posypujemy cukrem pudrem.
Można dodać gotowy mak w puszce - najlepszy firmy Helio

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !