Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pieczony z nutką cytryny

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 5 kg
oliwa 2 łyżki
czosnek ząbki 3 szt
natka pietruszki 2 łyżki
masło 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cytryna 3 szt
boczek wędzony 6 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pieczony z nutką cytryny

Z masła, oliwy, rozgniecionego czosnku, natki pietruszki oraz z soki i skórki z 2 cytryn utrzeć jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Indyka oprószyć w środku solą i pieprzem, włożyć przekrojone na połowę cebule, liście laurowe i całą cytrynę. Delikatnie odsunąć skórę i nałożyć równomiernie przygotowanym masłem. Resztą masła posmarować indyka z wierzchu. Przełożyć na brytfannę, pokropić oliwą. Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Następnie wyjąć, położyć na indyka wędzony boczek, polać tłuszczem i piec w niższej temperaturze przez około 2,5h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.06.2012 01:35
ale smakowitości :)
olkaaa 17.04.2012 07:46
fajny przepis
Motorek 15.03.2012 16:20
pycha
pigila
pigila 15.01.2012 14:51
super
manaika 15.12.2011 16:41
super!
Iwona51
Iwona51 07.03.2011 10:04
ale, bym zjadła takiego indyczka
noculos 30.01.2011 21:14
cudo!!!
noculos 30.01.2011 21:14
cudo!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak