Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50dag
mleko szklanka
żółtko jajek 3
drożdże 4 dag
cukier 10dag
margaryna 10dag
sól
konfitury wiśniowa 1/2 słoika
rodzynki 10dag
skórka pomarańczowa 10dag
dżem/konfitura agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy tyle mąki, by powstał rozczyn gęstości śmietany. Żółtka z cukrem ubijamy na parze. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy ubite żółtka, resztę mąki, sól i dobrze wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i jeszcze trochę wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą należy rozwałkować na grubość 1 cm. Na wysmarowanej tłuszczem blasze rozłożyć warstwę ciasta, ułożyć na niej połowę bakalii i owoców,przykryć następną warstwą ciasta, ułożyć resztę bakalii i przykryć ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy ok. 40min. w temp. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 19.12.2010 12:16
lubie buleczki drozdzowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak