Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
drożdże 3 dkg
mleko 200 ml
masło 18 dkg
cukier 10 dkg
jajko 3 sztuki
aromat pomarańczowy
cukier puder
pomarańcza 2 sztuki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut). Po tym czasie dodać jajka, resztę cukru, aromat i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto rękami tak długo, aż będzie odstawało od dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać babkę. Dekorować plastrami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 26.09.2011 23:02
zapewne pyszne!
Iwona51
Iwona51 23.12.2010 20:17
lubię babki
RenataZ-et 20.12.2010 20:13
Super takie pomarańczowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak