Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pianka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło roślinne 20 dag
żółtka jaj 2 sztuki
śmietana 2-3 łyżki
białka jaj 4 sztuki
cukier 10 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
dżem owocowy 20 dag
masło 7 dag
mąka 15 dag
cukier puder 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianka

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać całe jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, 3/4 rozwałkować i wyłożyć w blaszce, resztę włożyć do zamrażalnika na 10 minut, ciasto w blaszce posmarować dżemem owocowym. Białka jaj ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Masło wymieszać z mąką i cukrem pudrem, przygotować kruszonkę. Na dżem zetrzeć na jarzynówce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Na wierzch wyłożyć pianę, posypać kruszonką i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.10.2013 21:53
na pewno było pyszne
IKrakowianka 17.02.2013 20:12
przepyszne
barbara11561 18.02.2012 06:42
lubię takie
Krzysztof42 20.09.2011 16:19
a jak wygląda? nie ma zdjęcia
Iwusia 25.07.2011 20:43
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak