Sposób przygotowania

Żółtka jaj utrzeć z miękkim masłem roślinnym i 10 dag cukru. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, na środku zrobić wgłębienie i wlać w nie masę z żółtek i masła. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Czekoladę zetrzeć na proszek przy pomocy tarki jarzynowej o drobnych oczkach. Jedną część ciasta zagnieść ze startą czekoladą. Ciemne ciasto włożyć do zamrażali na 30 minut, zaś jasne wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blaszce. Na cieście ułożyć opłukane, osuszone i wydrylowane wiśnie. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć jarzynówką na owoce. Z białek, pozostałego cukru i szczypty soli ubić sztywną pianę i wyłożyć ją na ciemne ciasto. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez 60 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !