Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 17 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło roślinne 1 kostka
cukier 22 dag
jajko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 25 dag
mleko 75 ml
mak 17 dag
figi 5 sztuk
aromat arakowy 5 kropelek
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa

Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i ciągle ucierając dodawać jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wlać letnie, ale przegotowane mleko i wsypać suchy mak. Całość utrzeć na jednolitą masę, dodać kilka kropel aromaty arakowego i posiekane drobniutko figi. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać na nią ciasto. Babkę piec przez 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 25.02.2014 12:24
pycha babeczka
IKrakowianka 19.01.2013 22:02
pycha babka
Katarzyna/kate1980 18.04.2012 21:29
apetycznie wygląda
Anna146 26.07.2011 07:16
super wygląda
Iwusia 23.12.2010 12:25
Super babka :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak