Sposób przygotowania

Miód roztapiamy z masłem roślinnym, kakao i przyprawą do pierników. Następnie dodajemy wodę( najlepiej gorącą). Całość odstawiamy do wystudzenia. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę dodając przestudzoną masę miodową, następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz mąkę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i wyrabiamy ciasto( ja używam robota). Następnie miskę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego piernikowe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10- 15 minut.
Przygotowane w ten sposób pierniczki możemy dowolnie polukrować. Idealnie nadaję się na choinkę.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Super pierniczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Zgadzam się z Mateuszem - pierniczki są super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Wyglądają rewelacyjnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    przepyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetnie smakują :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !