Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ok 1 kg
miód płynny 100 ml
kwaśna śmietana 100 ml
cukier 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
masło roślinne 12,5 dag
kakao 1-2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Miód roztapiamy z masłem roślinnym, kakao i przyprawą do pierników. Następnie dodajemy wodę( najlepiej gorącą). Całość odstawiamy do wystudzenia. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę dodając przestudzoną masę miodową, następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz mąkę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i wyrabiamy ciasto( ja używam robota). Następnie miskę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego piernikowe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10- 15 minut.
Przygotowane w ten sposób pierniczki możemy dowolnie polukrować. Idealnie nadaję się na choinkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 20.02.2014 22:03
świetnie smakują :)
IKrakowianka 22.04.2013 21:14
przepyszne
Wafelek2601 28.01.2013 17:18
Wyglądają rewelacyjnie
Iwusia 19.12.2010 13:26
Zgadzam się z Mateuszem - pierniczki są super :)
rosik93 19.12.2010 10:36
Super pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak