Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mikołajkowe kolorowe muffinki Kamili

4.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki mikołajkowe - kolorowe, wilgotne i puszyste. Idealne dla najmłodszych.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
masło 100 gramów
mleko 1 szklanka
barwniki spożywcze
cukier 80 gramów
lukier cytrynowy
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mikołajkowe kolorowe muffinki Kamili

Babeczki mikołajkowe będą idealną przekąską dla najmłodszych. Kolorowe wnętrze i ładnie udekorowane na zewnątrz. Zaproście dzieciaki do wspólnego pieczenia tych babeczek mikołajkowych. Będą zachwycone. 

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) wymieszać ze sobą. W rondelku roztopić masło, odstawić by ostygło. Do suchych składników dodać mokre, czyli jajko, mleko i roztopione masło. Mieszać.

Podzielić ciasto na 4 części i każdą zabarwic odrobina barwnika spożywczego. Ciasto kolorowe wlewać naprzemiennie do foremek wyłożonych papilotkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Po tym czasie wyjmując babeczki, jak wystygną ozdobić lukrem zrobionym z szklanki cukru pudru i ok. 2 łyżek soku z cytryny. Ozdobić cukrowymi perełkami.

Lubisz mocno czekoladowe babeczki?

A może chcesz upiec babeczki na Dzień Dziadka i Babci

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.08.2011 08:26
śliczne:)
eli_555 04.07.2011 23:28
Pysznie wyglądają i pewnie też tak smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak