Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUŚNIACZKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
kapusta kiszona ok. 0,5 kg
cebula 2 szt
pieprz do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUŚNIACZKI

kapustę kiszoną ugotować, cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na maśle. Połączyć z kapustą, przyprawić solą i pieprzem( pieprzu sporo, żeby były pikantne).
Z drożdży, kilku łyzek ciepłego mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn, dodać szczyptę cukru. Gdy zaczyn urośnie dodać mąkę,m resztę mleka i żółtka,m wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Odkrawać kawałki, dość cienko rozwałkować, pokrajać na kwadraty około 10 na 15 cm, nakładać farsz i zwinąć ruloniki, ułożyć na posmarowanej blasze poczekać kilkanaście minut,m posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 200C. Smakują same, ale dobre są też z barszczem czerwonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wolochski 11.12.2011 21:28
super
magduś83 21.11.2011 22:11
pyszne:)
Martysia 29.05.2011 13:36
smaczne :)
jolajka 19.12.2010 10:43
tak, czasem, gdy mam większą ilość gości na kolacji wigilijnej to oprócz grzybowej są właśnie kapuśniaczki z barszczem czerwonym
Ewa111 18.12.2010 18:19
nadają się na wigilijny stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak