Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały tort

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 30 dag
cukier puder 1 szklanka
spirytus 2 łyżki
jaja 3 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietanka kremowa 2 szklanka
bezy 25 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
tłuszcz do formy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biały tort

Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Ciągle ubijając wsypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wymieszać ze spirytusem i piana ubitą z białek. Z ciasta upiec w tortownicy 2 krążki, Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, po 10 minutach podgrzać i zagotować, ostudzić. Śmietanę ubić na pianę, dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Jeden krążek posmarować cienko kremem, ułożyć na nim bezy, przykryć kremem i położyć drugi krążek, przycisnąć, wierzch tortu i boki posmarować pozostałym kremem, ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 30.01.2014 08:58
super smaki
IlonaAlbertos 05.12.2013 18:36
Ciekawy pomysł.
caralajna 29.09.2012 17:56
musi robić wrażenie
Iwusia 30.04.2012 23:22
smakowity tort
Iwona51
Iwona51 08.12.2011 09:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak