Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 20 dag
żółtko jajek 2 szt
śmietana 3 łyżki
spirytus 3 łyżki
jaja 2 szt
cytryna 2 szt
cukier 15 dag
migdały płatki 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cytrynowy

2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, 15 dag masła, spirytus oraz śmietanę, zagnieść szybko kruche ciasto i odłożyć na pół godziny. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Pozostałe masło utrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryn i dodać ubijając do masy jajecznej. Migdały zemleć w maszynce, dodać do jajek, wsypać resztę mąki i zamieszać. Kruche ciasto rozwałkować, ułożyć na brytfannie tak aby brzegi wystawy po 2 cm w koło. Zalać ciastem cytrynowym i upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.05.2012 16:00
musi być smakowity :)
FAFIK 12.08.2011 10:43
Pyszny! a ten smak...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak