Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarty cytrynowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
cukier puder 40 g
masło 70 g
Masa cytrynowa:
cytryny 3 szt
masło 120 g
żółtko jajek 4 szt
mąka 1 łyzka
pierzynka:
białko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier puder 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty cytrynowe

Ze składników ciasta przygotowujemy kruche ciasto, którym wyklejamy małe ceramiczne naczynia. Następnie nakłuwamy je na dnie i bokach widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 160st. Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, a masło rozpuszczamy w rondelku z sokiem z 3 cytryn. Następnie do żółtek wlewamy trochę gorącego masła i energicznie mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotową masę przelewamy na spody z ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pierzynkę wykładamy na tarty i pieczemy jeszcze kilka minut do przyrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 07.03.2013 08:11
pyszne i takie cytrynowo- orzeźwiające
plocia 04.02.2013 23:55
Taka mała wystarczy w zupełności
kate.500 18.11.2012 19:34
super fajne
smakowita 06.07.2012 00:18
same smakołyki !
Anna169Hosz 28.05.2011 20:43
Zachęcają do zrobienia.
wiktor188 27.01.2011 19:44
pycha
pioge7 26.12.2010 10:36
uwielbiam tarty
ziutula
ziutula 19.12.2010 17:08
smakowity przepisik
MAR3STA 18.12.2010 22:20
smaczne
suzana 18.12.2010 16:06
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak