Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawa na wigilię

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1,5 szkl
miód 4 łyżki
rodzynki 5 łyżek
skórka pomarańczowa 2 łyżki
mąka 0,5 kg
jajko 3 szt
sól
orzechy włoskie 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawa na wigilię

Kluski
z mąki, jaj, soli, wody, zagniatamy ciasto na kluski
ciasto cienko wałkujemy, kroimy na łazanki gdy placki przeschną. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Makaron ugotowany odcedzić.

Masa makowa
mak przelać wrzątkiem, osączyć i trzy razy zmielić. Do garnka wlać miód, mak i bakalie, chwilę smażyć, ciągle mieszać, odstawić. Kluski mieszamy z makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 20.09.2011 09:53
coś podobnego jadłam chyba wiele lat temu będąc w Wigilię u mojej babci pochodzącej z Podlasia, ale nie wiem czy ta potrawa pochodziła stamtąd, czy też babcia gdzieś ją \" zaczerpnęła po drodze\"...
matii6 18.12.2010 20:44
nie znam takiego dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak