Sposób przygotowania

Kluski
z mąki, jaj, soli, wody, zagniatamy ciasto na kluski
ciasto cienko wałkujemy, kroimy na łazanki gdy placki przeschną. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Makaron ugotowany odcedzić.

Masa makowa
mak przelać wrzątkiem, osączyć i trzy razy zmielić. Do garnka wlać miód, mak i bakalie, chwilę smażyć, ciągle mieszać, odstawić. Kluski mieszamy z makiem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    nie znam takiego dania
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    coś podobnego jadłam chyba wiele lat temu będąc w Wigilię u mojej babci pochodzącej z Podlasia, ale nie wiem czy ta potrawa pochodziła stamtąd, czy też babcia gdzieś ją \" zaczerpnęła po drodze\"...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !