Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak surowy 1 szt
masło 2 łyżki
sól, pieprz
śmietana 200 ml
cebula 100 g
mąka
pieczarki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieczarkowym

Pieczarki myjemy, gotujemy do miękkości. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i obsmażamy na maśle w rondlu. Gdy kurczak się zarumieni, dodajemy cebulę, pokrojoną w plastry, dodajemy wywar z grzybów i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu, polewając kurczaka wywarem. Gdy kurczak będzie miękki, wyjmujemy go i porcjujemy. Do sosu dodajemy cienko pokrojone pieczarki, i śmietanę wymieszaną z mąką. Sos dokładnie wymieszać, włożyć do sosu porcje kurczaka i jeszcze trochę dusić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak