Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek figowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 15 dag
jaja 1 szt
cukier 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
figi 30 dag
skórka pomarańczowa kazndyzow 2 łyżki
migdały płatki 5 dag
śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek figowy

Bakalie wymieszać z dżemem figowym. Mąkę przesiać, dodać masło i oliwę, dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę, cukier, siekając nożem w dalszym ciągu. 1/3 kruszonki odłożyć a do reszty dodać jajko i 3 łyżki śmietany. Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, gdy lekko się zrumieni, wyjąć i posmarować masą figową, posypać kruszonką, dopiec w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.01.2014 00:01
bardzo ciekawy,nie jadłam jeszcze z figami
Iwona45 19.05.2011 09:00
ciekawe;]
alaaa 17.12.2010 20:44
z figami jeszcze nie jadłam,bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak