Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1/2 l
drożdże 4 dag
cukier 25 dag
masło 15 dag
jajko 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól
olej 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana kremówka 10 dag
wiśnie 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z wiśniami

Połowę mleka podgrzać, w 5 łyżkach mleka rozpuszczamy drożdże, cukier. Całośc wlewamy do mąki i odstawiamy na 5 minut. Dodjamey reszte ciepłego mleka, 7 dag cukru, 8 dag masła, jajko, cukier waniliowy, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Wiśnie osączamy a 2 łyzki soku mieszmay z połowa budyniu. Resztę soku zagotowujemy z pozostałym cukrem, dodjamey budyń i wiśnie. Resztę budyniu łączymy z 50 ml mleka. Pozostałe mleko i 5 dag cukru zagotować, dodać budyń,, ponownie zagotować, wlać śmietanę, wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Budyń i owoce przekadamy na ciasto, obłożyc reszta masła, posypać cukrem. Placek pieczemy 30 minut w wysokiej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak