Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli.
Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok, ucierając szybko, starannie rozbijając grudki mąki.
Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i szkliste.
Odstawić na bok, trochę schłodzić, ciągle ucierać, dodając kolejno jaja.
Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste.
Wyrabiać łyżką ciasto do zupełnego ostudzenia.
Posmarować cienko blachę.
Ciasto nabierać szprycką, wyciskać kształty łabędzi i piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku.
Gdy łabędzie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć ogień.
Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zrumienione

NADZIENIE
Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku cukier puder i wanilię.
Upieczone elementy łabędzi przełożyć śmietanką i połączyć, oprószyć cukrem pudrem

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    ale fajne ,,
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Proszę do składników łabędzi dodać jeszcze 5 jaj, bo nie napisałam za co przepraszam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    piękne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !