Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczeniowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
szalotka 2 szt
czosnek ząbki 1 szt
pieprz ziarnisty 1 łyżka
wywar warzywny 1 l
ketchup 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
ocet 1 cedrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczeniowy

Do rondla wlać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i rozgnieciony ząbek czosnku, zeszklić. Dodać łyżkę pieprzu (najlepiej zielonego), wlać wywar warzywny, dodać ketchup, ocet cedrowy, wymieszać. Następnie z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do wywaru i gotować wszystko przez 20 minut, odcedzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.07.2013 23:44
lubię takie uniwersalne sosiki
olkaaa 22.06.2012 09:58
bardzo fajny przepis
Monika193
Monika193 26.01.2011 12:56
taki sos jest super do wszystkiego, ziemniaczków, klusek, kaszy , pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak