Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka francuskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 4 kostki
mąka 1 kg
drożdże świeże 1 dag
cukier 2 łyzki
żółtka jaj 6
mleko 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka francuskie

Wykonanie:
W 1/2 szklance mleka roztrzepać drożdże i cukier.Margaryny roztopić, następnie lekko ja ostudzić wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dokładnie wyrobione ciasto wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia rozwałkować cisto na cienki placek i wyciskać formą ciasteczka, których jedną stronę moczyć w białku i cukrze krysztale. Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Polecam, naprawdę pyszne. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 13.03.2012 17:41
fajne
gosia561 14.09.2011 17:29
niezłe
Krzysztof42 14.09.2011 15:59
wole polskie
tomek18 02.07.2011 17:03
super
Anna141
Anna141 17.06.2011 08:19
wyśmienite
Małgorzata113 20.07.2010 08:29
Lubię takie ciasteczka.
rosik93 13.06.2010 00:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak