Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti alla carbonara - bez śmietany, za to z winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

spaghetti 300 g
boczek 100 g
jajko 3 szt
białe wino 1 szkl
sól
pieprz
oliwa
parmezan starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti alla carbonara - bez śmietany, za to z winem

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu z odrobina oliwy. Kiedy boczek się podsmaży, dodajemy wino i kontynuujemy podsmażanie. Jajka roztrzepujemy w miseczce razem z serem, pieprzem i odrobiną soli. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy i wrzucamy na patelnię z boczkiem, polewamy masą jajeczną i dynamicznie mieszamy (ważne jest ciągle mieszanie by z jajek nie zrobiła się jajecznica). Podajemy natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 23.02.2011 08:56
mmmm... z winkiem ... musi być świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak