Sposób przygotowania

Ogrzaną mąkę przesiej do miski.masło roztop w rondelku.Drożdże rozetrzyj z łyżka cukru i 2łyżkami mąki,dolej trochę ciepłego mleka.Dokładnie wymieszaj.Odstaw rozczyn na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz skórka otartą z pomarańczy.Do przesianej mąki dodaj rozczyn masę żółtkową,resztę ciepłego mleka i sól,połącz ręcznie.Po chwili dodaj ciepłe masło.Wyrabiaj ,aż będzie odchodziło od ręki.Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki.Uformuj kule oprósz mąką.Przykryj ściereczką i odstaw na 1godz.Wyrośnięte ciasto przełóż na stół podsypany mąką i ponownie zagnieć.Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3cm,a potem bardzo luźno zwiń jak roladę.Odstaw na godz.Piecz 45min w temp.200-220st.Posyp cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monia79

    Rewelacyjny przepis, idealnie puszysty.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !