Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty drożdżowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 10 dag
drożdże 5 dag
cukier 20 dag
mleko 1/4 l
żółtko jajek 4
torebka cukru waniliowego
skórka z pomarańczy
szczypta soli
rodzynki 20 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty drożdżowiec

Ogrzaną mąkę przesiej do miski.masło roztop w rondelku.Drożdże rozetrzyj z łyżka cukru i 2łyżkami mąki,dolej trochę ciepłego mleka.Dokładnie wymieszaj.Odstaw rozczyn na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz skórka otartą z pomarańczy.Do przesianej mąki dodaj rozczyn masę żółtkową,resztę ciepłego mleka i sól,połącz ręcznie.Po chwili dodaj ciepłe masło.Wyrabiaj ,aż będzie odchodziło od ręki.Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki.Uformuj kule oprósz mąką.Przykryj ściereczką i odstaw na 1godz.Wyrośnięte ciasto przełóż na stół podsypany mąką i ponownie zagnieć.Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3cm,a potem bardzo luźno zwiń jak roladę.Odstaw na godz.Piecz 45min w temp.200-220st.Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia79 16.04.2011 23:24
Rewelacyjny przepis, idealnie puszysty.
stokrotka 07.03.2011 17:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak