Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa do tortu z pianek \'\'jojo\'\'

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pianki jojo 450 g
cukier puder 1 kg
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Masa do tortu z pianek \'\'jojo\'\'

Pianki stopić w kąpieli wodnej,dodać połowę cukru i wymieszać.Następnie dodać resztę cukru i ugnieść na elastyczną masę.Można dodać barwnik spożywczy.Masa ma konsystencję plasteliny,świetnie lepi się z niej ozdoby do tortów.3 łyżki wody najlepiej dodać gdy pianki już się trochę rozpuszczą.W końcowym etapie rozpuszczania potraktuj pianki tłuczkiem do ziemniaków,łatwiej rozbiją się resztki nie rozpuszczonych pianek.Część cukru wsypuje się do masy w garnku i miesza,resztę już na stolnicy.Masę wyrabia się do momentu,aż przestanie się lepić do rąk i przypomina dobrze wyrobioną plastelinę.Najlepiej wałkować masę,podsypując ją odrobiną mąki ziemniaczanej.Później można ją omieść pędzelkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 17.02.2013 12:49
Widziałam gdzieś w internecie jakie cuda można zrobić z tej pianki, ale do tej pory jakoś nię nie odważyłam... może kiedyś..
sara1 21.03.2012 10:39
pomysł bardzo ciekawy i dość łatwy świetnie
misia53 29.11.2011 02:16
Asiu , ty też miewasz fajne pomysły!
jolanta19 07.10.2011 21:16
ciekawy pomysł
Danuta8 12.01.2011 09:25
ciekawie brzmi muszę sprubować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak