Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka domowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 350 g
masło lub margaryna 1 kostka
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżki
mleko lub śmietana 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: babka domowa

Żółtka oddzielić od białek ,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia .Masło utrzeć z cukrem cukrem waniliowym i żółtkami,dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.formę w kształcie baby wysmarować tłuszczem ,wysypać mąką.Masę ciasta wyłożyć do formy.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez około 80 90 minut .utrzeć cukier puder z białkiem i aromatem,aby przygotować lukier.Udekorować nim wystudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 30.04.2011 20:30
piękna baba
Ewa111 29.03.2011 16:36
ale Ci pięknie wyrosła ,wykorzystam Twój przepis i upiekę taką na Wielkanoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak