Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowo - marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 200 g
mąka 150 g
cukier puder 120 g
masło 60 g
jaja 6 szt
pomarańcza 2 szt
mandarynka 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowo - marchewkowe

Masło topimy i studzimy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mandarynki dzielimy na cząstki.
Z trzech białek ubijamy pianę. Do pozostałych jajek i żółtek dodajemy cukier puder i miksujemy. Kolejno dodajemy masło, marchewkę, proszek do pieczenia, mąkę, sok z pomarańczy i skórkę. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i obkładamy cząstkami mandarynki.
Pieczemy 180 C do \"suchego patyczka\"
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.02.2013 23:49
takiego nie jadłam
agata1722
agata1722 09.04.2011 12:10
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak