Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier bezowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek bezowy 5 dag
cukier puder 1/2 kg
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
woda 120 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier bezowy

Wymieszać proszek bezowy z wodą i ubijać mikserem około 3 min ,następnie stopniowo dodawać cukier puder na końcu dodać sok z cytryny .
Ubijać całość mikserem aż zrobi się gęste (do 5 min)

Przy pomocy zwykłej pergaminowej tutki z odciętym rożkiem ,dekorujemy ciasta .Lukier który nam zostanie przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni (poza lodówką )

Lukier jest gęsty i doskonale nadaje się do dekoracji,ale jak potrzebujemy lukier do polania to wystarczy że odmierzymy 240 ml gęstego i dodamy od 30 do 60 ml wody i wymieszamy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.05.2012 07:10
Zmielić zwykłe bezy na proszek
Mariusz10 28.05.2012 22:04
tylko gdzie kupić proszek bezowy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak