Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 15 dag
drożdże 5 dag
cukier 2/3 szklanki
mleko 150 ml
żółtko jajek 6 szt
migdały 10 dag
skórka z cytryny 1 łyzeczka
sól do smaku
tłuszcz do formy
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z migdałami

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Migdały sparzyć, obrać ze skórek i zemleć w maszynce do orzechów. Żółtka z cukrem utrzeć. Wyrośnięte drożdże wlać do naczynia z mąką, dodać utarte żółtka, migdały, utuczoną wanilię, skórkę z cytryny i wyrobić dokładnie drewniana łyżką. Dodać stopione masło i wyrobić pozostawiając w cieple do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem, napełnić do połowy wysokości ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie upiec w 170 stopniach około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 01.03.2013 08:19
pyszna ta babeczka :-)
caralajna 16.08.2012 09:04
pyszna
anulka69 20.06.2012 09:37
super
Iwusia 09.03.2012 22:15
smakowite ciasto się zapowiada :)
Ada-Gaba 12.02.2012 17:15
extra
Norgiusz 30.03.2011 07:57
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak