Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa babka rodzynkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
żółtko jajek 10 szt
cukier kryształ 10 dag
mleko 2% 250 ml
drożdże 6 dag
cukier waniliowy 1 op
sól szczypta
rodzynki
migdały
masło lub margaryna 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka rodzynkowa

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Rodzynki spażamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki i razem mieszamy. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Formęnajlepiej z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przekłądamy ciasto i pieczemy w 180 st. przez ok.50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika lukrujemy i posypujemy startymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.06.2013 09:45
Lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak