Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja zapiekane z ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 5 szt
cebula 2 szt
jajko 1 szt
tłuszcz 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
ser żółty 5 (tarty)
ryż 3 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja zapiekane z ryżem

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu. Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać do zrumienionej cebuli. Śmietanę wymieszać z surowym jajkiem, posiekaną pietruszka i tartą bułką, połączyć z cebulą i jajkami, wymieszać. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ugotowany ryz wymieszać z utartym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do naczynia wyłożyć połowę ryżu, na nim ułożyć masę z jaj i przykryć pozostałym ryżem. Zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać z surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.08.2012 17:42
supcio
Iwona51
Iwona51 24.06.2011 14:20
smaczne
mehia 28.05.2011 21:19
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak