Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w czosnku i rozmarynie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4
rozmaryn kilka galazek
czosnek 3 zabki
oliwa
dymki ze szczypiorkiem
bulion szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w czosnku i rozmarynie

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać całe ząbki czosnku i gałązki rozmarynu, smażyć je przez ok. 2-3 minuty. Dymki posiekac dorzucić na patelnię. Smażyć minutę, po czym zmniejszyć ogień i po chwili zdjąć patelnię z ognia. Kurczaka obsypać solą i pieprzem. Pastelnię ponowinie postawić na ogniu i smażyć kurczaka przez 3 minuty, obrócić i smażyć dalej przez kolejne 3 minuty. Ostrą papryczkę posiekać, dodać do mięsa i smażyć, aż mięso uzyska złocisty kolor. Całość zalać lampką białego wina. Dusić tak długo, aż przynajmniej 1/2 płynu odparuje. Zalać bulionem i dusić jeszcze przez jakiś czas, aż połowa płynu odparuje. Kurczaka wyłożyć na talerze wraz z odrobiną sosu, przyozdobić świeżym rozmarynem. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak