Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z gruszkami
Zmieszac mąkę z torebką proszku do pieczenia ,przesiac bezpośrednio do masy ,dodajac 4 łyżki mleka.Całośc dokładnie wymieszac.
Nasmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą tortownicę .Przelac do niej połowę ciasta .Resztę masy wymieszac z pozostałym mlekiem i kakao .Przelac na jasną warstwę masy w formie .Całośc lekko przemieszac widelcem ,wykonując spiralne ruchy.Wyrównac powierzchnię ciasta.
Obrac gruszki ,przekroic na połówki ,usunąc środki z pestkami.Nakroic górne warstwy owoców wzdłóż na głebokośc 1 cm. Ułożyc wszystkie gruszki na cieście ,rowkami ku górze.Całośc posypac połową rafinady .Wstawic formę do dobrze nagrzanego piekarnika.Piec torcik przez 1 godzinę w temp. ok .175 * c.
Lekko podgrzac w rondelku konfiturę morelową ,przemieszac .Równomiernie posmarowac konfiturą całą powierzchnie ciasta.Odstawic do wystygnięcia.Przed podaniem posypac ciasto pozostałą rafinadą .