Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny makownik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mak 1/2 kg
drożdże 5 dag
rodzynki 20 dag
jaja 5 sztuk
miód 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny makownik

Z mąki, jaj, masła, drożdży, cukru waniliowego wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mak zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na 2 godziny, odcedzamy i mielimy 2 razy, dodjamey miód, namoczone wcześniej rodzynki - całość mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, na środek kładziemy mak i zlepiamy brzegi, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju z obu stron, podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 26.12.2012 18:22
bardzo lubei mak pod każdą postacią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak