Sposób przygotowania

Nieduże ziemniaki obrać, ugotować i po odcedzeniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Drożdże rozpuscić w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąki, dolać drożdże w wodzie, ziemniaki, ciepłe mleko i roztopione masło. Dodac też żółtko. Zagnieść ciasto, aż połączą się wszystkie skłądniki, a ciasto będzie gładkie. Można ewentualnie dosypac trochę pszennej mąki.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 2 godziny- ma podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta zrobić kulki- nieduże ma ich wyjść ok 15.
Rozłożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkiem i posypać owsianymi płatkami.
Piec w 160 stopniach ok 30 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Cudne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Muszą być pyszne !
  • 3
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Bardzo zdrowe i pyszne.
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam takie własnego wypieku bułeczki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Przydałyby mi się ze dwie teraz :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !