Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABA DROŻDŻOWA BEZ WYRABIANIA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 2 szt
margaryna 10 dag
drożdże 5 dag
mleko 0,5 szkl
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
rodzynki 10 dag
tłuszcz do formy
aromat cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: BABA DROŻDŻOWA BEZ WYRABIANIA

Margarynę stopić i przestudzić.
Jajka,m cukier,pokruszone drożdże, margarynę i mleko wymieszać w misce do połączenia składników, przykryć i odstawić na 12 godzin( najlepiej na noc).
Do miski ze składnikami przesiać mąkę ,dodać kilka kropli aromatu i skórkę otartą z cytryny. Rodzynki sparzyc i dołożyć do ciasta,m wy,mieszać łyżką,m przełożyć do natłuszczonej formy, piec 30-40 minut w 160C na początku, a potem zwiększyć do 180C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak