Sposób przygotowania

Dobrze odciśnięty tarów przepuścić przez prasę lub użyć mielony. Żółtka odzielić od białek, ubić z białek pianę- wtedy kluski będą bardziej puszyste. roztopić masło i zagnieść z twarogiem, żółtkami oraz mąką. Posolić, dodać ubita pianę, jesli ciasto będzie zbyt luźne można dodać odrobinę mąki. wyrobione ciasto położyć na stolnicy i formować z niego wałki o średnicy 2 cm, spłaszcz je dłonią i pokrój na skos tak jak się robi kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. na końcu posyp cukrem lub jogurtem truskawkowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !