Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tradycyjne kopytka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szklanka
jaja 2
sól

Przepis i sposób przygotowania na: tradycyjne kopytka

Ugotuj ziemniaki.przepuść je przez praskę lub maszynkę prosto do miski.
Przełóż zimne ziemniaki na posypaną mąką stolnicę, zrób w nich niewielkie wgłębienie, wbij jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki i dodaj sól, kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią
Posyp mąką stolnicę, odkrawaj po kawałku ciasta i tocz wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką.skośnie pokrój na kopytka.
Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną, po czym wyjmuj je.
można podawać z cebulka:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak