Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu 250 g
mięsa wieprzowego 600 g
żółtego sera 150 g
kostka mięsna 1
masła do formy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa

Mięso umyć,osuszyć i pokroić na kawałki,rozgrzać odrobinę oleju na patelni,mięso podsmażyć na ostrym ogiu(by nie puściło soku),aby nabrało złotego koloru.Cebulę obrać i pokroić w kostkę - włożyć do mięsa i podrumienić.Zmniejszyć ogień i wlać 250 ml wody,dodać kostkę mięsną - duśić mięso przez 25 - 35min.(do miekości).Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę,podduśić na łyżce oleju ok.5-7min.

Ugotować makaron według wskazówek na opakowani,skracając czas gotowania o 5min,przecedzić.Mięso( z odrobiną sosu,który powstał w trakcie duszenia) i duszone warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem - włożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia,górę posypać startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 C ok.20min (do złotawego koloru sera).Pokroić na kawałki i podawać z zieleniną,można jeszcze polać sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak