Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na jogurcie z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 10 dag
cukier drobny 10 dag
mąka razowa 5 dag
zmielone migdały 5 dag
jogurt naturalny 125 gram
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 i 1/2 łyżeczki
aromat migdałowy
jabłka 4 szt
płatki migdałowe 10 dag
Cynamon mielony Prymat 3/4 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na jogurcie z migdałami

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać jogurt i aromat migdałowy (może też być waniliowy). Stopniowo do masy dodawać mąki. Na sam koniec delikatnie przełożyć pianę z białek i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy. Jabłka (antonówki lub szare renety), obrać i pokroić w talarki, posypać cynamonem i wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, a na to płatki migdałowe.
Piec ok. 50 min w temperaturze 180\'C (piekarnik z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 14.12.2010 16:11
Smacznie brzmi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak