Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy, zalewamy czystą ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 2 - 3 godziny - a najlepiej na całą noc i jeśli są duże kroimy je na mniejsze i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie je odciskamy i dodajemy do mięsa - ja zrobiłam z mięsa mieszanego z łopatki i i indyczego - dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 płaską łyżkę masła, posiekaną natkę i jaja.
Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne zrazy.
Obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy je na pozostałym maśle.
Zrazy układamy w rondlu i dodajemy ugotowane grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały.
Dusimy na wolnym ogniu - 20 minut.
Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką, lub jako samodzielne danie z pieczywem

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !