Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy w sosie z grzybów suszonych i śmietany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe lub drobiowe 50 dag
kajzerki 2 szt
jajko 2 szt
masło 3-4 łyżki
czosnek 2 duże ząbki
posiekana natka 2 łyżki
śmietana 300 ml
mąka 2 - 4 łyżki
grzyby suszone 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy w sosie z grzybów suszonych i śmietany

Grzyby płuczemy, zalewamy czystą ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 2 - 3 godziny - a najlepiej na całą noc i jeśli są duże kroimy je na mniejsze i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie je odciskamy i dodajemy do mięsa - ja zrobiłam z mięsa mieszanego z łopatki i i indyczego - dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 płaską łyżkę masła, posiekaną natkę i jaja.
Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne zrazy.
Obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy je na pozostałym maśle.
Zrazy układamy w rondlu i dodajemy ugotowane grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały.
Dusimy na wolnym ogniu - 20 minut.
Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką, lub jako samodzielne danie z pieczywem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 31.12.2010 09:23
Przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak