Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kutia kresowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łuskane ziarna pszenicy 1 szklanka
mak 1 szklanka
miód 4 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
aromat migdałowy
rodzynki 5 dag
migdały 5 dag
słodka śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kutia kresowa

Pszenicę przebierz, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia pszenicę zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (3-4 godziny). Zlej wodę, ziarna osącz na sicie. Mak przepłucz, sparz wrzątkiem, osącz, zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Połącz z odcedzoną pszenicą. Wlej rozpuszczony, podgrzany miód wymieszany z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Dodaj rodzynki i grubo posiekane migdały. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.02.2013 18:16
rewelacja;]
Mariusz17 02.01.2012 23:30
super
patusia 14.12.2010 19:10
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak