Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie majonezowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 1 l
żółtko jajek 2 szt
olej roślinny 250 ml
musztarda 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
jabłko kwaśne 1 szt.
ogórek konserwowy 2-3 szt
cukier
sól
śledzie 50 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie majonezowym

Filety moczymy w wodzie przez 6-10 godzin, w czasie moczenia dwukrotnie zmieniamy wodę. Ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Po tym czasie wyjmujmey je , osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki ok. 3 -4 cm.
Sos: Żółtka ucieramy z musztardą, ucierając dodajemy cieniutkim strumyczkiem oliwę . Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kawałki śledzia kładziemy na półmisku przykrywamy sosem majonezowym. Na wierzch przybieramy posiekanym drobno jabłuszkiem oraz ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak