Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z masa orzechową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 250 gram
masło 250 gram
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 2
rum 1 kieliszek
babeczki ciasto

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z masa orzechową

Rozwałkować ciasto i szklanką (nieco większą do foremek) wycinać kółka. Przygotowanymi kółkami wylepić foremki. Piec około 25-30 minut w gorącym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować masę orzechową: rozgrzać sucha patelnię i zrumienić na niej orzechy włoskie, nastepnie ostudzić je i np. za pomocą wałka zemleć. Masło utrzeć na puszysta masę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zmielone orzechy. Chwilę ucierać, a na sam koniec wlać kieliszek rumu. Wszystko razem połączyć. Przygotowaną masą napełniać przestudzone babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak