Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majerankowa pieczeń wieprzowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1 1/2 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
miód 1 łyżeczka
groszek zielony 1 szklanka
śmietana 3 łyżki
sól
pieprz
kminek 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
majeranek 1 pęczek
bulion warzywny 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Majerankowa pieczeń wieprzowa

Mięso oczyszczamy, osuszamy. Nacieramy przyprawami i smażymy, posypujemy połową posiekanego majeranku i zalewamy 1 szklanką bulionu. Pieczemy 2 godziny w wysokiej temperaturze. Cebulki kroimy na ćwiartki i razem z resztą bulionu dodajemy do mięsa. Pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem zapiekania smarujemy mięso miodem wymieszanym z 3 łyżeczkami wywaru mięsnego. Groszek gotujemy w pozostałym rosole i miksujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy. Mięso kroimy w plastry i podajemy polane sosem groszkowym, posypujemy majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak