Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa owocowa- z jeżyn i truskawek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 2 szklanki
jeżyny 2 szklanki
mleko 1 l
masło do smaku
cukier waniliowy do smaku
cukier do smaku
żółtko jajek 2
biszkopty okrągłe

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa owocowa- z jeżyn i truskawek

Truskawki i jeżyny umyć, przebrać. Kilka sztuk najładniejszych truskawek i jeżyn pozostawić do dekoracji. Owoce umieścic w blenderze i przetrzeć je. Następnie wlać na sito, aby usunąć pestki. W międzycasie zółtka utrzeć z cukrem na jednolitą mase. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier waniliowy i ugotować. Potem zdjąć z ognia i dodać do tego ubite żółtka- wlewając bardzo powoli do mleka cały czas mieszając, np. za pomocą trzepaczki. Do spienioneo i lekko przechłodzonego mleka wlać przetarte owoce. Powstałą zupę przelać do talerzy. Na wierzchu udekorować owocowami. Zupa najlepiej smakuje podana z biszkoptami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak