Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowo - śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
margaryna 10 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 6 łyżek
śmietana kwaśna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowo - śliwkowe

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 1/2 masła
25 dag serka homo śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
10 dag wiórek kokosowych

Ciasto kruche:żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Połączyć z mąką, margaryna, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. Piec ok 25 - 30 minut w temp 185 stopni.

Ciasto biszkoptowe: składniki połączyć i wyrobić ciasto. Piec ok. 40 min w temp 180 stopni.

Krem: miękką margarynę zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni na brązowo. Na spodzie położyć ciasto kruche, posmarować grubo powidłami, przełożyć kremem. Na krem położyć biszkopt, posmarować cienko powidłami i posypać wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 19.05.2012 16:32
pyszny pomysl
ronald88 26.08.2011 08:53
super
Małgorzata113 14.12.2010 08:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak