Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowo - śliwkowe
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 1/2 masła
25 dag serka homo śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
10 dag wiórek kokosowych
Ciasto kruche:żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Połączyć z mąką, margaryna, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. Piec ok 25 - 30 minut w temp 185 stopni.
Ciasto biszkoptowe: składniki połączyć i wyrobić ciasto. Piec ok. 40 min w temp 180 stopni.
Krem: miękką margarynę zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni na brązowo. Na spodzie położyć ciasto kruche, posmarować grubo powidłami, przełożyć kremem. Na krem położyć biszkopt, posmarować cienko powidłami i posypać wiórkami.