Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieżowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
olej 1\\2 szkl
mąka 1,5 szkl
cukier 3\\4 szkl
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bita śmietana 1 op
mleko 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wrzątek 1\\5 szkl
galaretka wiśniowa 1 szt.
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieżowiec

Jajka ubij z cukrami, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, posiekane orzechy a na koniec olej. Przelej do podłużnej blaszki i upiec. Po upieczenie przestudź i przekrój na dwie części. Z górnej części ciasta wykrawaj kieliszkiem kółka i odłóż te słupki. 1/2 galaretki sporządź w szklance wody. Żelatynę rozmieszaj z wrzątkiem. Bitą śmietanę ubij z chłodnym mlekiem, a następnie z żelatyną. Na dolną cżęść ciasta wyłóż krem z bitej śmietany. Przykryj drugą częścią. W dołki wlej tężejącą galaretkę. Na galaretce ustaw odłożone słupki z ciasta. Posyp cukrem pudrem wieżyczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 14.12.2010 08:10
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak