Sposób przygotowania

Kaszę krakowską ucieramy z jednym surowym jajkiem, a następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak żeby ziarenka się nie zlepiły. Po wysuszeniu wsypujemy ją do rondelka, w którym będziemy kaszę zapiekać. Mleko gotujemy z dodatkiem wanilii i masła, następnie kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że podczas gotowania kasz trzeba je mieszać, żeby nie przywarły do dna i nie spaliły się. Gdy zgęstnieje, przykrywamy ją i wkładamy na 45 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po wypieczeniu usuwamy wanilię w lasce, a kaszę studzimy. Ucieramy 4 żółtka z cukrem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę, dodajemy do kaszy i mieszamy. Następnie dorzucamy opłukane i osączone rodzynki oraz pianę ubitą z 4 białek. Kaszę dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz następuje właściwe wypiekanie. Przekładamy kaszę do wysmarowanego masłem naczynia i pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180ºC. Dobrze jest naczynie przykryć, żeby kasza się z wierzchu za bardzo nie przypiekła. Podajemy ją na słodko – posypaną cukrem pudrem z konfiturą wiśniową i osobno podanym sokiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !