Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czekoladowa z herbatnikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 5 szklanek
mąka pszenna 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kakao 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy do smaku
żółtko jajek 2
cukier do smaku
czekolada trochę startej

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czekoladowa z herbatnikami

Żółka utrzeć z cukrem(ja dałam 2 czubate łyżki) na jednolitą masę. Do szklanki wlać mleko, wsypać mąke pszenną, mąke ziemniaczaną. Wszystko razem połączyć. Do rondelka wlać resztę mleka i dodać masło. Do gorącego mleka dodać kakao i cukier waniliowy, gdy składniki połączą się ze sobą, wlać powoli szklankę mleka z mąkami. Zagotować mleko i trzymać na gazie/ogniu 2-3 minuty. Następnie zdjąć rondelek z ognia, do pwostałej zupki wlać powoli utarte żółtka- cały czas mieszając, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowaną zupkę rozlać do talerzy, przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady, oddzielnie podać zmiażdzone herbatniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak