Sposób przygotowania

Do rondelka wlać mleko i zagotować wraz z cukrem waniliowym. W międzyczasie żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem(2 łyżki) na puszystą masę, a w drugiej miseczce ubić białka jajek na sztywno. Na koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Do gotującego się mleka dodajemy kluseczki z białek( po prostu kładziemy za pomocą łyżki białka jajek do gotującego się mleka- porcjami). Gdy kluski się przewrócą, wyjąć je , a mleko zdjąć z ognia. Do gorącego mleka dodać utarte żółtka z cukrem. Wszystko dokładnie połączyć, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowaną zupę rozlać do talerzy. Na wierch ułożyć kilka klusek białkowych.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !